Tio tips för en bra start på ny arbetsplats

Det var en tid sedan jag började med ett nytt heltidsjobb. Att börja på Sveps innebar en stor förändring. Jag bytte bransch. Inte att undra på att det var både intressant och väldigt spännande också, trots att jag hade varit med om arbetsplatsbyten förut. Jag var ingen nybörjare i det avseendet alltså, utan hade tidigare erfarenheter som jag kunde bygga på.

Att söka sig till något nytt kan kännas som ett stort steg. Det är enklare och tryggare att behålla det som redan är. Om du känner att du inte längre trivs i din tillvaro är det dags att ta dig en rejäl funderare. Våga pröva dina vingar! För att komma vidare och lära dig något nytt lönar det sig att töja på dina bekvämlighetsgränser. Hjälp finns att få på vägen.

När jag var ung såg världen väldigt annorlunda ut. Numera är det faktiskt inte många som stannar på en och samma arbetsplats hela livet ut. Arbetslivet splittras och en fast anställning blir allt mera sällsynt. I dag lever vi dessutom i ett informationssamhälle, där all kunskap ligger bakom en klickning. Det gäller att hitta rätt fram i kunskapsflödet. Jag hade kunnat förbereda mig bättre inför jobbskiftet. Det finns nämligen en hel del nyttig information på nätet. Klart att jag bekantade mig med Sveps hemsidor och länkarna där redan innan intervjun, men jag kom aldrig så långt att jag skulle ha förberett mig mera medvetet på jobbsökningsprocessen eller starten på den nya arbetsplatsen. Jag handlade mera på intuition, med magkänslan. Det kallas tyst kunskap: Att veta hur man ska göra, fast man egentligen inte kan sätta ord på det. Kanske det ändå hade varit viktigt att läsa igenom de råd och erfarenheter som finns på internet? Här kommer därför några samlade råd som jag hoppas ni kan dra nytta av. Var så goda. Tio-i-topp-tips för att få en bra start på den nya arbetsplatsen:

1. Njut av din första dag på jobbet.
Du är ny, fräsch och okänd. Det kommer att gå hur bra som helst bara du är modig och tror på dig själv. Då kommer du att lyckas utan att ens behöva göra så mycket. Alla vet, att det första intrycket spelar en stor roll. När du börjar jobba får du en chans att visa hur viktigt arbetet är för dig. Satsa på att visa rätt attityd. Arbetskamraterna förstår nog, att det känns pirrigt. Du får stöd och sympati. Alla minns också sina egna första dagar och därför vill de dig väl. Kom ihåg, att din arbetsgivare anställt dig på grund av tron på dina förmågor. Som ung och oerfaren kan man inte ha så mycket kunnande i bagaget. Ändå är det viktigt att göra ett gott första intryck på det nya jobbet.

2. Första kontakten – Var punktlig och presentabel
Tänk på att det kan ta längre tid att ta sig till en arbetsplats än man tror. Det kan både vara problem med trafiken och du kanske har svårt att hitta rätt adress. Åk i god tid hemifrån den första dagen på jobbet och riskera hellre att komma för tidigt än försent. Det kan bli svårt att korrigera förseningen i efterhand.

När du väl har kommit in i jobbet kan du följa strömmen och med tiden visa dina personliga särdrag och ditt tankesätt. Försök skapa ett gott intryck. Var artig och trevlig och hälsa på dina nya kollegor med ett fast handslag. Presentera dig själv med ditt namn och var intresserad av arbetskamraterna och deras uppgifter. Dina kollegor kan hjälpa dig och även se till att du trivs i gänget och det är därför ett stort plus om ni får en bra start. Ett tips är exempelvis att upprepa din kollegas namn när ni säger hej då för att lättare komma ihåg det i fortsättningen. En personlig hälsning gör alla glada! Dina arbetskamrater har olika typer av personligheter och humor så var försiktig med exempelvis ironiska kommentarer eller andra känsliga frågor innan du vet hur stämningen ser ut kollegor emellan. Jag kom ner till NonStop häromdagen och såg att deltagarna hade funderat på spelregler i gruppen. Ordet spelöga fanns med. Ha spelöga i allmänhet, men i synnerhet på den nya arbetsplatsen.

3. Klädkod
Klä dig enligt rollen. På din första dag lönar det sig om du ser välklädd ut. Avslappnade klädkoder är oftast normen, men om du klär dig för avslappnat på din första dag signalerar du eventuellt att du inte tar situationen på allvar. Ändå är det rent och helt som gäller. Du kan klä ner dig – eller för att passa in i arbetsplatsens stil – senare. Välklädd betyder pålitlig. Innan du börjar på ditt nya jobb är det viktigt att du tar reda på hur de anställda klär sig. Försöka se lika bra ut som du gjorde under din anställningsintervju. Det du trivs i brukar ge dig självförtroende, men ändå är det bra att se sig omkring. Gör iakttagelser. Hurudan är klädkoden på ditt nya jobb? Det är helt okej att vara lite för finklädd första dagen eftersom du kommer att träffa väldigt många nya människor. Därefter kan du hitta din egen personliga klädstil på arbetsplatsen.

4. Den första arbetsuppgiften – Lyssna och fråga
Din första arbetsuppgift brukar ofta handla om att du ska känna efter hur dina framtida arbetsuppgifter kommer att se ut. Försök förstå innehållet i uppgiften och ställ till en början hellre en fråga för mycket än en för lite. Lyssna noga på instruktionerna från början och våga fråga ifall du inte förstår. Skriv ner infon i ett anteckningsblock eller försök minnas instruktionerna på annat sätt. Be om hjälp ifall du blir osäker. Du lär dig nog men det kan ta tid.

5. Erbjud din hjälp
Arbetskamraterna är upptagna med sina egna jobb. Ibland kanske du kommer att känna dig försummad, underutnyttjad eller utanför. Det finns inget ont i att be om jobb eller att erbjuda dig att göra något för någon annan. Du är ny men ditt erbjudande kommer att mottas väl och visar att du är aktiv.

6. En del av gruppen
Visa att du uppskattar att får vara med i laget och kom ihåg, att du valt att vara med. Du är nu en del av en arbetsgrupp och ni arbetar tillsammans för att få jobbet gjort. Du behöver nödvändigtvis inte gilla dina arbetskamrater, men du bör kunna samarbeta sakligt med dem. Ta de råd du får och bjud inte på för många åsikter i början.

7. Kommunikation skapar öppenhet och arbetstrivsel
Kommunikation är inte bara viktig under de första dagarna utan varje dag. Nästan alla arbetsplatser har oskrivna regler, så var inte rädd att be dina kollegor om råd. Se också till att informera din chef om dina ärenden och berätta ifall det finns något särskilt som du skulle vilja jobba med. Du kan inte räkna med att andra kan läsa dina tankar.
Hur lära känna dina nya kollegor bättre? En lunch kan hjälpa dig mycket för att förstå hur kulturen mellan kollegorna ser ut och därmed få dig att känna dig säkrare i din kontakt till dem. Se till att inte prata illa om din gamla arbetsplats eller avslöja interna ärenden då detta ofta är konfidentiellt. Kom också ihåg att dra privata gränser. Hur mycket vill du berätta om dig själv? Var går gränsen mellan offentligt och privat?

8. Undvik baktal
Kommunikation är också att välja hålla sig utanför det negativa. Eftersom du är ny är det lättare för vissa att ventilera sina åsikter för dig. Försök hålla dig utanför osakligheter och tänk på att det finns olika perspektiv bakom varje berättelse. Det som känns som sanning för någon kan kännas helt annorlunda för en annan. Det finns sällan enkla svar och lösningar på svåra frågor och våra erfarenheter är ytterst subjektiva.

9. Att komma och gå för dagen
Under den första tiden är du mycket av en gäst, men med tiden blir du en bland alla andra. Börja dagen med en vänlig hälsning och sluta med att säga hej för dagen. Det skapar positiv kommunikation.

När är det då dags att gå för dagen? En allmän tumregel är att hålla tiderna. Undvik privata samtal och utdragna pauser. Att försvinna för tidigt ger inget gott intryck. Om de flesta andra jobbar med något tidskrävande är det bäst att stanna kvar och fråga om du kan hjälpa till. Samtala i god tid med din chef om ärenden du borde sköta. Fråga lov i god tid.

10. Förväntningar, förhållningssätt och förbättringar
Det är vanligt att förväntningarna är höga när man börjar med något nytt. Olika känslor väcks och det tar tid att känna sig säker på det nya. Försök hålla dig lugn, men våga ta upp svårigheter till tals vid behov. Då är det bäst, att vända sig till chefen ifall något tynger dig. Om det känns svårt kan du tala med en pålitlig arbetskamrat.

Kom ihåg att diskutera med dina nära och kära när du förbereder dig inför ditt nya jobb. Om du fått ett nytt heltidsjobb är det bra att berätta för dem att du kanske behöver jobba mer i början, för att skapa rutin och rytm. Det är viktigt att du har det bra privat – jobbet kommer att kännas mycket mer givande om du får stöd av familj och vänner.
Sammanfattningsvis

Den största frågan förblir fortfarande: är det rätt jobb för just dig? Du behöver antagligen tid att tänka över saken för att ställa realistiska mål. Då ger arbetsprövning på Sveps eller ute på arbetsmarknaden en möjlighet att prova på olika alternativ. I dagens värld är det också vanligt med prövotid. Syftet är, att både den anställda och arbetsgivaren vid prövotidens slut sitter ner och diskuterar fortsättningen.

Lycka till och allt gott med jobbsökningen!