Företagare i Finland – En svepsares tankar

Jag jobbade som företagare i ca 6 månader, vilket hade sina goda sidor men även dåliga.Företagare var något som jag egentligen inte alls tänkt på att skulle kunna jobba som, men det kom en chans emot så jag tänkte att why not try it.

Började med att ägaren av stället var jag skulle börja jobba tränade upp mej att kunna göra ögonfransförlängningar, vilket blev ett av min jobb där.Under den tid jag tränade så hade jag sparat ihop pengar från den lön jag fått från mitt då varande arbete så jag gick och köpte en spraytan maskin. Sedan gick jag igenom en ganska lång process; gick till patent- och registerstyrelsen, hitta en bokförare, skaffa ett företags bankkonto och en betalningsterminalen. Eftersom jag inte hade jobbat länge med det som jag höll på med så gick det lite trögt i början. Hade inte ännu fått så stor kundkrets så satt för det mesta och fixade på nätsidorna som jag tog själv ansvar om att uppdatera och andra sociala medier, jag byggde även upp en del reklamaffischer och broschyrer som kom i användning.

Det som var bra med att vara företagare var att du kunde ganska mycket själv välja att vilka tider du ville komma på jobb. Inte en enda dag var likadan, förutom att öppnade stället nästan varje dag kl. 9:00. Tiderna gick helt hur kalendern såg ut att väldigt varierande, kunde ha kund #1 kl.9:30, #2 kl.13, #3 kl.15:15, #4 kl.20.Jobbade även på lördagar från 9 till ungefär 15. Beroende helt på hur många och vilka tider kunderna hade bokat, om ingen bokat in tid på lördag så var jag ofta ändå där för att de ibland kom in kunder genom dörren som inte bokat tid och ville genast ha något gjort.Samma gällde helgdagar. Ärligt sagt så de värsta var ibland när man väntat i ca 2-3h på den sista kunden den dagen och så ringde kunden i sista minuten och sa att slipper inte och komma sen heller att vill boka in ny tid, så då var det bara att låta glad och bara säga att no problem.
Även en dålig sak med att vara företagare var om något gick riktigt åt skogen så var det helt ditt eget fel. Att kunden kunde sedan prata vidare om dej till sina bekanta så de ville ju sedan inte komma till just dej för att få ex. sina fransar fixade. I jobbet ingick även det att hålla det städigt i lokalen, hämta in posten, svara i telefonen och boka in tider i kalendern även för de andra företagarna som jobbade där och hålla lite kontakt med de företagare som vi hade samarbete med.

Eftersom att det råkade sej vara dåliga tider i ekonomin så måste stället stängas, så då blev de jobb att skicka in epost och ringa alla platser och berätta att jag tänker stänga mitt företag. Jag skulle ha kunnat fortsätta men valde att stänga för att andra platser hade allt för höga hyror och det lönade sej inte just då.

Skulle jag bli företagare på nytt? Det är en svår fråga, men troligtvis inte för att det var jobbigt med alla papperskrig man hade med olika ställen och så skulle man måsta bygga upp sin kundkrets på nytt. Att stänga var lättare sagt än gjort, hade också en del räkningar på avbetalning som ännu betalar på.

Skulle jag rekommendera till någon att starta eget företag, sure. Men beror helt på var och hurdant du tänkt starta. Och om du har ekonomiskt råd att uppehålla det.